2009-02-18

Kortsiktiga och ansvarslösa socialdemokrater

SAAB har gått med förlust i 20 år. För närvarande sägs förlusterna uppgå till 500 miljoner kronor i månaden. SAAB-fabriken har en produktionskapacitet på 170.000 bilar/år, men tillverkar ungefär 50.000 bilar. GM, världens största fordonskoncern, har inte lyckats att utveckla SAAB.

Vem tror egentligen att staten skulle lyckas vända utvecklingen? Varför ska staten pyttsa in miljarder skattekronor i vad som får ses som ett svart hål?

Det är förstås jättetufft för alla de som - sannolikt - kommer att förlora sina jobb på SAAB. Det är lika tufft som för den som förlorar jobbet på en litet småföretag. Ett förlorat jobb är ett förlorat jobb, oavsett var det går förlorat. Det märks bara så mycket mer när det är ett stort företag som inte längre går runt.

Men Sverige har gått igenom kriser förr, textilkrisen på 60-talet, varvskrisen på 70-talet, fastighetskrisen i början av 90-talet och IT-krisen i början av 00-talet. Emellanåt behöver omstruktureringar ske inom näringslivet. Om det tillverkas fler bilar än vad som efterfrågas, så måste förr eller senare produktionskapaciteten minskas. De minst konkurrenskraftiga producenterna ryker först - och SAAB som gått med förlust i 20 år ser tyvärr ut att tillhöra dem.

När socialdemokraterna kräver att staten ska gå in med pengar i SAAB, så är det kortsiktigt och ansvarslöst. Var de ska ta pengarna ifrån har de inte heller redovisat. Är det från vård, skola och omsorg?

Det viktigaste som staten kan göra nu är att stötta de som förlorar jobbet i form av omställning, omskolning och goda förutsättningar för framväxten av nya jobb.

Här kan du se dagens presskonferens med näringsminister Maud Olofsson som kommenterar GM och SAAB:s situation.

Media: AB1, AB2, AB3, AB4, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SDS1, SDS2, SDS3, DN1, DN2, DN3 , DN4,

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar