2009-01-05

Bättre stöd till unga med aktivitetsersättning

Radio Östergötland rapporterade igår att antalet unga med aktivitetsersättning ökat kraftigt sedan 2005. Ökningen av unga med handikapp eller sjukdomar som bedöms vara mer än tillfälligt arbetsoförmögna har enligt Försäkringskassan ökat med 25% under de senaste tre åren. Samma utveckling kan konstateras även i övriga delar av landet. Detta är en oroande utveckling som måste tas på allvar. Regeringen har därför också låtit genomföra en utredning under ledning av Försäkringskassans nytillträdda generaldirektör. I den föreslås en lång rad åtgärder för att på ett bättre sätt än tidigare hjälpa unga med aktivitetsersättning.

Gunnar Axén
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

 1. Varför ska man favorisera inom jobb och utvecklingsgarantin? Unga är rent generellt mera efterrågade på arbetsmarknaden. De osm varit utanför i över 10år, för dom finns, och är inne i jobb och utvecklingsgarantin, ska inte de få lika mycket om inte mera hjälp?

  Sätter du/regeringen olika värde på människor berorende på hur länge de varit utanför arbetsmarknanden?

  SvaraRadera
 2. Det handlar inte om att favorisera någon eller tycka att olika människor har olika värde.

  De personer som har aktivitetsersättning är personer under 30 år som har svåra funktionsnedsättningar och/eller allvarliga sjukdomar. Den utredning som jag refererar till i inlägget visar att dessa personer lämnats helt utan stöd. För de allra flesta väntar förtidspension/sjukerästtning när de fyller 30 år.

  Med rätt stöd skulle sannolikt många kunna undvika hamna i ett livslångt utanförskap. Det är sådana åtgärder som föreslås i utredningen.

  Aktivitetsersättningen, som riktar sig till unga med funktionsnedsättningar, är således något helt annat än jobb- och utvecklingsgarantin.

  SvaraRadera